0

Japonské nože Nakiri značky Samura



Japonské nože Nakiri značky Samura

Při pohledu na nůž Nakiri se okamžitě vybaví sekáček. Na rozdíl od nože usuba, který má podobný vzhled a obdobné určení, je nůž nakiri menší. Je lehčí a kompaktnější – váží méně než 300 g, což z něj činí univerzálnější nástroj, který dobře padne do ruky střední velikosti. Tento nástroj má:

- širokou, obdélníkovou čepel o délce 15–18 cm a šířce 5–6 cm;
- špičatou špičku, která může být buď zvednutá nahoru, nebo téměř v jedné rovině s řeznou hranou;
- velmi tenkou a tvrdou řeznou hranu (58 až 61 HRC);
- ostré finální broušení prováděné na vodních kamenech o zrnitosti 3000#, s minimálním úhlem.

Nakiri má výrazný vzhled, který si nespletete s filetovacím nebo šéfkuchařským nožem. Některé modely mají na čepeli reliéfní prohlubně a výstupky, které nejen dodávají čepeli osobitost, ale také vytvářejí vzduchové kapsy, které brání přilepení potravin při krájení. Modely se zvednutou špičkou a zakřivenou řeznou hranou jsou ideální pro krájení zeleniny.

Určení a technika práce

Velmi tenká řezná hrana nože nakiri je určena pro snadné a rychlé krájení zeleniny, bylinek, hub a ovoce – tedy všech produktů rostlinného původu s měkkou strukturou. Tento nůž je určen především na sekání. Dokáže jemně a přesně nakrájet tenké plátky i zeleniny s měkkou dužinou, například rajčat. Není však vhodný pro porcování nebo krájení ryb, masa či tvrdých a hustých potravin.

Téměř obdélníkový tvar čepele se zaoblenou špičkou určuje funkci nože Nakiri. Technika práce zahrnuje pohyby rukou ve vertikálním prostoru. Geometrie čepele je navržena tak, že k řezání nejsou potřeba žádné zbytečné horizontální pohyby, což zrychluje tempo práce. Zakulacená špička přitom slouží jako opora čepele. Pohybem ruky po oblouku nahoru a dolů lze snadno provádět jemné sekání a krájení. Špička se fixuje na prkénku, potravina se umístí pod střední část čepele a při krájení se prsty posouvají pod čepel „sekáčku“, která se zvedá a spouští, aniž by se špička odlepila od prkénka.

Nůž Nakiri je pomocníkem kuchaře nebo hospodyňky při přesném a pečlivém krájení a sekání zeleniny a bylinek.