Loupací nůž Seburo HOKORI z japonské damaškové oceli.
Ucelená řada Seburo HOKORI, kterou vřele doporučujeme zapáleným domácím kuchařům, obsahuje také tento skvělý loupací nůž. Jak jeho název napovídá, je určen primárně k loupání ovoce a zeleniny. Nejste-li tedy kamarádi s klasickou škrabkou, tak je to určitě ta správná volba.
Loupací nůž Seburo HOKORI má zkrácenou čepel a specifický tvar, což se hodí zvláště při práci s ovocem a zeleninou nepravidelných tvarů. Je vyrobený z vysoce kvalitní damaškové japonské oceli. Pohodlná rukojeť evropského typu je z přírodního olivového dřeva a snadno se drží. Máte-li tedy stejně jako my slabost pro prověřenou tradici v moderním kabátě, oceníte jeho jedinečné vlastnosti.
V loupacím noži Seburo HOKORI se elegantně snoubí evropská a japonská tradice i klasické a moderní materiály. Vzniká tak jedinečná kombinace, kterou si prostě zamilujete.
Délka rukojeti: 100 mm
Délka čepele: 90 mm
Celková délka: 210 mm
Hmotnost: 75 g
Čepel loupacího nože Seburo HOKORI je silná 2 mm. Je vyrobená ze 67 vrstev damaškové oceli s tvrdostí 60 HRC, jádro je zhotovené z nerezové japonské oceli AUS-10+ od firmy Aichi Steel Corporation. Díky této kombinaci je nůž velmi odolný a má vynikající krájecí vlastnosti – značnou ostrost i kvalitní řez, takže budete mít veškeré úkony pod kontrolou. Tento nůž přináší ještě další výhodu navíc – a to zkrácenou a speciálně tvarovanou čepel určenou k loupání, čištění a vykrajování všech druhů zeleniny a ovoce. A je naprosto neocenitelným pomocníkem při práci se surovinami kulatého tvaru.
Elegantní rukojeť evropského typu je příjemná do ruky a je vyrobená z olivového dřeva, což je ekologický a velmi odolný materiál s dlouhou životností. Navíc jde opět, podobně jako u damaškové oceli, o tisíce let starý materiál prověřený léty používání v kuchyních po celém světě. Vyžaduje sice občasnou údržbu, ale díky modernímu zpracování dřeva se jí není třeba obávat. Kovová podložka čepele osazená v rukojeti zabraňuje hromadění skvrn a nečistot na rukojeti, čímž se zvyšuje hygiena a snadnost údržby celého nože.
Doporučení a údržba:
Nůž jako celek:
✅ Loupací nůž Seburo HOKORI z damaškové oceli nikdy nemyjte v myčce na nádobí.
✅ Po použití nůž ručně umyjte a ihned osušte, případně i potřete olejem. Jinak by částečky na ostří nože mohly začít korodovat a zanechat na noži nevzhledné skvrny.
✅ Nepoužívejte vykosťovací nůž z damaškové oceli ke krájení tvrdých a zmražených potravin. Může dojíte ke zlomení ostří, nebo vylomení jeho části.
✅ Nepoužívejte nůž jako páčidlo a vyvarujte se jeho ohýbání.
✅ Chraňte nůž a jeho ostří před pádem nebo nárazem.
✅ Pokud víte, že nůž z damaškové oceli nebudete delší dobu potřebovat, je vhodné jej potřít olejem a zabalit do hadříku, nebo novin.
✅ Nůž ukládejte na bezpečné místo a chraňte před dětmi!
Údržba rukojeti:
Rukojeť z olivového dřeva vyžaduje občasnou péči. Dřevo je živý materiál, a proto k němu tak musíme přistupovat. I když je řádně vyschlé, reaguje na změnu vlhkosti, takže může docházet k jeho zkroucení nebo i prasknutí. Těmto změnám lze předejít dodržováním dvou jednoduchých zásad:
✅ Před prvním použitím doporučujeme rukojeť důkladně potřít olivovým či slunečnicovým olejem. Tím se zlepší její přirozená odolnost proti vlhku. Olej naneste na celý povrch a po chvíli setřete nevstřebané množství ubrouskem.
✅ Při pravidelném používání a mytí doporučujeme ošetření olejem občas zopakovat.
Ostření nože:
Ostří nože je rovnoměrné, evropského typu. Ostření se tedy provádí symetricky, s úhlem 15° na stranu. Na broušení doporučujeme používat ocílku.
Loupací nůž Seburo HOKORI je jedinečný produkt, který vám bude při troše péče výborně sloužit celá léta. Každý nůž je zabalen v krásné krabičce, takže dárkové balení máte vyřešeno a můžete jej směle věnovat někomu blízkému. Anebo si jej klidně nechte pro sebe a uvidíte, že kuchyňskou škrabku již nevezmete do ruky!