0

Vykosťovací nože

48 položek
Lidovka
Black Week!
-40%
Skladem
1275 Kč
765  s DPH
Zlatá střední cesta
Pro náročné
Skladem
 
2105  s DPH
Tip na dárek
Skladem
 
1285  s DPH
Black Week!
Tip na dárek
-20%
Skladem
1705 Kč
1360  s DPH
Tip na dárek
Skladem
 
2390  s DPH
Skladem
 
1055  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
2840 Kč
2555  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
3010 Kč
2705  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
3480 Kč
3130  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
3110 Kč
2795  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
2790 Kč
2510  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
3480 Kč
3130  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
3150 Kč
2835  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
3180 Kč
2860  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
2560 Kč
2300  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
3670 Kč
3300  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
2710 Kč
2435  s DPH
AKCE 1+1
Tip na dárek
-10%
Skladem
2800 Kč
2520  s DPH
AKCE 1+1
-10%
Skladem
3270 Kč
2940  s DPH
AKCE 1+1
-10%
Skladem
2425 Kč
2180  s DPH


Nahoru

1-24 z 48
1 2

24 dalších ...
 

Vykosťovací nože prémiové kvality

Vykosťovací nůž je ideálním nástrojem pro precizní oddělování masa od kosti. Kratší a pružnější čepel nabízí lepší ovladatelnost a cit při práci, což umožňuje přesnější kopírování tvaru kosti. Je důležité zajíždět nožem do kosti co nejméně, aby nedocházelo k rychlému tupení ostří. Tento nůž je také skvělým pomocníkem při zpracování ryb, kde je přesnost a jemnost práce klíčová.

Úzká dlouhá čepel o délce 13-20 cm, u základny výrazný bolstr (ochranný prvek) a pohodlná kompaktní rukojeť – tak vypadá vykosťovací nůž. Specifický tvar čepele, přiměřeně pružné, ale pevné ostří s vysokou tvrdostí – tyto konstrukční vlastnosti zajišťují optimální výsledky při zpracování drůbeže nebo kusu masa. Uvedeme hlavní charakteristiky takového nože:

Rovná čepel s ostře zakončenou a mírně zvednutou špičkou;
Úzká čepel o šířce 1-2 cm;
Vysoká tvrdost čepele – od 58 HRC;
Dvoubřité ostří;
Rovný tenký hřbet;
Pevná a odolná rukojeť;
Výstupek u základny čepele, který zabraňuje sklouznutí ruky;
Kvalitní nerezová ocel odolná vůči korozi.

Tyto konstrukční prvky zajišťují dokonalou funkčnost – ostrá špička a rovná čepel jsou nezbytné pro snadný průnik do tkání. Přiměřeně pružná a velmi ostrá čepel se volně pohybuje v mase, snadno proniká mezi kost a maso a obchází chrupavky. Výrazný bolstr u základny čepele chrání ruku před pořezáním během řezání a zároveň přispívá k udržení potřebné hygieny při práci. Rukojeť musí být odolná, pohodlná na uchopení a nesmí klouzat, ani když je ruka vlhká nebo mastná. Takový nástroj je obratný, pohodlný a bezpečný. 

JAK POUŽÍVAT

Mnozí kuchaři používají tento nůž nejen k vykosťování, ale také k řezání salámu, zeleniny, sýra a chleba. Dlouhá ostrá čepel si s těmito úkoly poradí také dobře. Jeho hlavní funkcí je však oddělit od kosti i ty nejmenší části masa, přičemž čepel vede co nejblíže ke kostem a tvrdým částem.

Odborníci doporučují řídit se následujícími pokyny pro práci s vykosťovacím nožem:

- V přípravné fázi se z masa nebo jeho části oddělují kusy filé bez kostí. Tyto části se používají celé pro hlavní jídla, jako je pečení nebo grilování.
- Z kostí se odřezávají malé kousky masa. S pomocí vykosťovacího nože můžete tento proces optimalizovat – nejefektivněji „obejít“ kosti s minimálními ztrátami masa. Tyto kousky lze použít na přípravu guláše, mletého masa nebo omáčky.
- Vykosťovací nůž lze také použít pro odstranění šlach bez rozřezání větších kusů na menší části.

Při práci s vykosťovacím nožem umístěte ukazováček na horní část rukojeti a palec na spodní. Ostatní prsty pevně obejmou rukojeť nože.