Steakové kuchyňské nože
Steakové nože - ideální dárek pro gurmány a milovníky masa. Steakové nože jsou perfektní volbou pro každého, kdo si potrpí na kvalitní maso, nebo pokud hledáte vynikající dárek pro nadšence do grilování.
Proč je potřeba nůž na steak
Steak se tradičně konzumuje pomocí speciálního nože a vidličky, kdy se jednotlivé kousky masa nejprve namáčejí do omáčky a poté vkládají do úst. Pro krájení steaku je potřeba speciální nůž, jinak by mohlo být celkové požití jídla zkaženo.
Proč je to důležité? Běžným stolním nožem je obtížné odříznout kus hovězího masa, protože je velmi husté a vláknité. S trochou námahy by se to sice dalo zvládnout, ale při tom by se narušila struktura vláken a šťáva, která dodává masu jeho šťavnatost, by vytekla ven. Výsledkem by byl suchý a tuhý steak plovoucí v louži masové šťávy.
Speciálně ostrý steakový nůž pronikne masem jako máslem a zachová šťavnatost odříznutého kousku, který se doslova rozpustí na jazyku.
Kuchyňské nože a steakové nože: jaký je rozdíl?
Běžné kuchyňské nože jsou nezbytné pro přípravu jídla. Používáme je k porcování masa a ryb, krájení zeleniny a bylinek, nebo nakrájení ovoce a sýra. Steakový nůž se odlišuje tím, že ho používáme na již hotové jídlo. Ale pokud i příborovými noži krájíme maso, jaký je mezi nimi rozdíl?
Steakové nože se od běžných nožů liší především ostrým, nikoli zakulaceným ostřím, a také ergonomičtější a objemnější rukojetí se speciálním výstupkem („patičkou“).
„Patička“ slouží k zajištění bezpečnosti, aby prsty neklouzaly na ostří. Steakové nože jsou také ostřejší než běžné příborové nože, protože odříznout kousek hovězího steaku je náročnější než rozkrojit kotletu nebo zapékaný pokrm.