0

Japonský šéfkuchařský nůž CHROMA Kiseki Gyuto KIS-03 210 mm

Číslo produktu: KIS03

10770,- s DPH
Dočasně vyprodáno

Nejlepší alternativy (vše skladem)

Bestseller
Tip na dárek
Skladem
 
1825  s DPH
Bestseller
Tip na dárek

  • Technické charakteristiky
    Materiál čepele: Molybden-vanadiová ocel
    Délka čepele: 21 cm
    Materiál rukojeti: Bamboo laminate
    Nože podle použití: Kuchařský nůž
  • Popis

    Tradiční japonský šéfkuchařský nůž Chroma Kiseki Gyuto o délce čepele 21 cm je dokonale vyvážený pro hrubší i jemnější krájení, sekání a vykosťování. Vhodný na maso, ryby, ovoce a zeleninu.

    • Délka čepele: 21 cm
    • Materiál čepele: vysoce kvalitní nerezová molybdenovo-vanadiová ocel
    • Tvrdost: +/–1 59 ° HRC
    • Ostří: oboustranné ostří
    • Rukojeť: bambusový laminát
    • Vyrobeno v Japonsku

    Nůž Chroma Kiseki – (téměř) dokonalý zázrak v krájení

    Výrobci nožů odjakživa hledali dokonalý nůž: takový, který je ostrý a ostrý dlouho zůstane, který se snadno udržuje a pohodlně sedí v ruce. Japonský nůž Chroma Kiseki se tomuto ideálu velice přibližuje. Slovo „奇跡 Kiseki“ v japonštině znamená zázrak! Pochopíte to, jakmile budete s nožem Kiseki pracovat!

    Nová řada Chroma Kiseki obsahuje tři nože, které byly vytvořené zkušenými japonskými mistry svého řemesla.

    Vědci zde imitovali přírodu. Tomu se říká „bionika“ nebo „biomimikry“. Řezáky hlodavců se skládají ze dvou různých materiálů: větší část řezáku se skládá z poměrně měkké zuboviny. Je měkká asi jako hliník. Naopak přední část řezáku je pokrytá tenkou vrstvou nesmírně tvrdé skloviny. Sklovina je nejtvrdší materiál ve zvířecí říši. Dokonce s ní můžete řezat hliník. Je tak tvrdá jako ocel používaná na konstrukce budov. Když hlodavec řezáky kouše, měkká zubovina se opotřebuje rychleji než tvrdá sklovina. V důsledku toho v místě spojení těchto dvou vrstev vždy vzniká ostří z tvrdé skloviny ostré jako břitva. To je přesně jev, který vědci imitují. Kovová slitina čepele Kiseki je vytvořená tak, že ostří čepele je mnohem tvrdší než už dost tvrdá sklovina, což je patrné na levé straně ostří.

    Tato velice drahá slitina byla původně vynalezena pro účely letů vesmírem a kromě dalších materiálů se používá k ochraně motorů raketoplánu přes korozí ve vesmíru.

    Základna čepele, vyrobená z vysoce kvalitní nerezové molybdenum-vanadiové oceli, je tvrdší než sklovina a vytvrzená na 59 ° podle Rockwella. Nůž tedy zůstane déle ostrý, mnohem déle než řezáky hlodavce, pokud by nerostly.

    Sklovina a zubovina řezáků hlodavce se obnovují. Obnovitelné kovy neexistují (zatím). Proto se časem nože Kiseki používáním otupí, zpravidla po několika letech. Dají se však znovu nabrousit do extrémní ostrosti, a to pomocí brousku Chroma.

    Při vyvíjení rukojeti nožů Kiseki zvolili vývojáři jiný postup. Provedli řadu rozhovorů s mnoha dobrými šéfkuchaři v Japonsku a pozorovali je při práci s nožem. Také provedli rozhovory s hobby kuchaři. Velmi rychle zjistili, že velký zájem je o dřevěnou rukojeť, která pevně drží v ruce a – na rozdíl od tradičních rukojetí Honoki v Japonsku – uživatel už nemá zájem o rukojeť, která se musí čas od času vyměnit.

    Vědci převzali západní koncept nýtů, které drží rukojeť na místě, a rukojeť upravili na tradiční japonský způsob. Výsledkem je rukojeť „Hachikakukei no“, která má osmihranný tvar, což je obzvlášť bezpečný tvar, který se pohodlně drží v ruce. Další otázkou byla volba nejlepšího dřeva. Na konferenci se vývojáři setkali s kolegy z Lexusu, společnosti vyrábějící luxusní vozy. Kolegové nadšeně hovořili o novém druhu bambusového laminátu, který je příjemný na dotek a je nesmírně trvanlivý. Společnost Lexus má svůj vlastní bambusový les. Protože zástupci Lexusu uvítali myšlenku, že jejich materiál by posloužil k výrobě rukojetí nožů, nyní tento vysoce kvalitní materiál dodávají pro výrobu rukojetí.

    Bambus je dlouhodobě obnovitelný zdroj.

    Nůž Kiseki pravděpodobně není dokonalý a nikdy nebude – alespoň do té doby, než se objeví materiál, který se sám obnovuje. Nicméně Kiseki se dokonalému noži velmi blíží. A to také proto, že už od počátku je nesmírně ostrý a sami jej můžete snadno a rychle brousit.