Nůž Chroma Haiku Korouchi Tosa B-01 Nakiri o délce čepele 16,5 cm je japonský nůž na zeleninu, který se dokonale hodí na krájení zeleniny a sekání čerstvých bylinek.
- Délka čepele: 16,5 cm
- Materiál čepele: třívrstvá modrá ocel AOKO
- Tvrdost: 61° HRC
- Ostří: jednostranné
- Rukojeť: černé dřevo
- Nůž Takumi
- Ručně vyrobený
Chroma Haiku Korouchi patří do prestižní řady nožů Chroma Takumi
Řada Chroma Takumi je nováčkem ve světě extrémně ostrých nožů a cena nožů této řady je více než příznivá. Nože Chroma Haiku Kurouchi zvládnou jakoukoliv výzvu, tak jak bychom to od nožů Takumi ostatně očekávali.
Už zbrusu nový nůž této řady vás nadchne svou ostrostí. Když budete nůž pravidelně brousit kvalitním brouskem, všechny nože řady Takumi dosáhnou takových výsledků a takové ostrosti, v jakou byste u zdánlivě obyčejného kuchyňského nože ani nedoufali. S tímto nožem se krájení ředkviček či mrkve stane zážitkem samo o sobě. To je možné díky jedinečnému designu ostří nože. Ostří je vyrobeno sendvičovým způsobem, kdy jádro ostří tvoří extrémně tvrdá modrá ocel AOKO, která je potažená ochrannými vrstvami oceli o zvyšující se měkkosti.
- Nože Kurouchi vděčí za své charakteristické, věkem ověřené vlastnosti místu svého původu – oblasti Tosa v jižním Japonsku. Oblast Tosa je známá svou dlouhou tradicí v kování nožů a také svou divokou, syrovou, zvlněnou krajinu, která propůjčuje ostří Kurouchi svého ducha a dodává tomuto noži jeho nezaměnitelnou nezkrotnou povahu.
- Při výrobě tohoto nože se čepel nechává hrubá a nebroušená, pouze krájecí ostří nože se metalicky leskne.
- Japonské slovo Kurouchi znamená přibližně „černá kovařina“. Vzhledem k umělecké ruční úpravě nože a jeho divokému vzhledu jsme se rozhodli jej hrdě nazývat „Ur-Messer“, tedy „nůž Original“.
Chroma Haiku Kurouchi – představení řady nožů Chroma Takumi
Nůž Kurouchi je zatím jediný nůž, který není vyrobený v Sakai, ale který plně odpovídá přísným nárokům kladeným na nože Takumi inspektory Chroma.
Malé kovářství v drsné japonské oblasti Tosa objevil zaměstnanec Chroma vlastně docela náhodou. Tehdy mu kovář poděkoval za jeho zájem darem nože. Tento nůž se ovšem ze vzorkovny na ředitelství Chroma v Japonsku ztratil. O pár měsíců později se nůž objevil a další shodou náhod skončil v rukou přátelského šéfkuchaře suši, který velmi toužil získat víc takových nožů. Následovalo dlouhé vyjednávání s kovářem, autorem tohoto nože, a obvyklý nespočet testů jakosti, ve kterých tento nůž lehce obstál. Nakonec jsme mohli nůž Kurouchi přivítat do rodiny Chroma.
Nůž Chroma Haiku Kurouchi splňuje všechny nároky kladené na nůž Takumi. Už zbrusu nový nůž je úchvatně ostrý. Když tento nůž, tak jako ostatní nože Takumi, budete pravidelně brousit kvalitním brouskem, dosáhnete takové úrovně ostrosti, o které byste si u běžného kuchyňského nože mohli jen nechat zdát. Krájení mrkve nebo ředkviček se tak stane zážitkem samo o sobě. To vše je díky zvláštnímu designu ostří.
Ostří nože je vyrobeno sendvičovým způsobem, kdy jádro je tvořeno extrémně tvrdou modrou ocelí AOKO, která je následně pokrývaná stále měkčími a měkčími vrstvami oceli. Díky tomu nůž dosahuje optimální tvrdosti krájecího ostří, která je 61 ° HRC.
Nože typu Chroma Haiku Kurouchi jsou obzvlášť oblíbené u japonských rybářů. Design ostří Funayuki má stejný tvar jako typické japonské rybářské nože. Co se týče ostří, Funayuki je kombinací Deba a Yanagi. Není tak kompaktní jako Deba, má výraznější špičku a téměř rovné ostří, podobně jako Yanagi. Nože Kurouchi vděčí za svůj starobylý charakter místu svého původu, oblasti Tosa v jižním Japonsku.
Vedle dlouhé tradice výroby nožů je oblast Tosa známá svou divokou, zvrásněnou a drsnou krajinou, která se také odráží v ostří Kurouchi a propůjčuje těmto nožům nezaměnitelný ráz nezkrotné přírody.
Výjimečným detailem rukojeti nožů Chroma Haiku Korouchi je kroužek oddělující rukojeť od čepeli, který je vyrobený z nerezové oceli a opatřený čepem Mekugi, také vyrobeným z nerezové oceli. Tento rys je typický pro řadu Haiku. Rukojeť je v souladu s ostřím provedená v černé barvě a vyrobená z tvrdého magnoliového dřeva.
Při výrobě nože Chroma Haiku Kurouchi zůstává čepel matně černá, pouze extrémně ostré krájecí ostří vyniká metalickým leskem. Japonské slovo „Kurouchi“ znamená přibližně „černá kovařina“.
S ohledem na umělecké řemeslné zpracování podle tradičních postupů tento nůž hrdě nazýváme „nůž Original“.