0

Filetovací nůž CHROMA Okishiba OK-02 Fugubiki 270 mm

Číslo produktu: OK02

811800,- s DPH
Dočasně vyprodáno

Nejlepší alternativy (vše skladem)

Black Week!
-40%
Skladem
1375 Kč
825  s DPH
Skladem
 
1389  s DPH
Skladem
 
1890  s DPH

  • Technické charakteristiky
    Délka čepele: 27 cm
    Nože podle použití: Filetovací nůž
  • Popis

    Tradiční japonský nůž Okishiba Fugubiki je filetovací nůž na ryby a maso, kterým docílíte elegantního tenkého tvaru filet.

    Nože Okishiba jsou nejexkluzivnější, nejdražší a nejlepší nože na světě! Tyto nože už se nevyrábějí. Okishiba Masakuni San, „bůh čepelí“, zemřel v devadesátých letech 20. století.

    • Tradiční japonský filetovací nůž Okishiba Fugubiki
    • Délka čepele: 27 cm
    • Vyrobil Okishiba Masakuni, Sakai
    • Žádný jiný nožíř nevyrobil nože takové kvality. Dodnes není překonaný.
    • Tyto nože neztrácejí na hodnotě, pokud se správně používají.
    • Vhodné jako investice a jako sběratelský předmět
    • Chroma Chef’s Knife dovezla exkluzivně do Evropy devět nožů Okishiba

    Dodání: Nože jsou dodávané v kvalitní krabičce a ostří je chráněno dřevěným pouzdrem. Včetně tradičního brokátového sáčku a tradiční utěrky.

    okishiba

    Certifikát: Tímto potvrzujeme, že tento nůž je skutečně jedním z několika málo existujících nožů obrovské ceny, které byly vyrobeny proslulým nožířem Masakuni Okishibou, a to tradiční technikou předávanou ve městě Sakai od pradávna z generace na generaci. 

    okishiba_zertifikat_en

    Nože Okishiba – neuvěřitelný příběh těchto bezkonkurenčních nožů

    Okishiba Masakuni San se stal nožířem nožířů v japonském městě Sakai, kde se práce tradičně provádí ručně, a tuto pozici zastával až do své smrti na onemocnění jater před dvaceti lety, v roce 1990.

    Okishiba začal pracovat ve vlastní dílně brzy, po 17letém učňovství u svého otce, kterým byl proslulý kovář čepelí Okishiba Masatsugu, a otevřel si vlastní kovárnu ve svém domě, jak tehdy bylo a dodnes je často zvykem v Sakai. Zanedlouho Okishiba získával nejlepší ceny za své výrobky, které prodával Asociaci v Sakai, což bylo běžné v té době stejně jako dnes.

    Okishiba pracoval sám. Nikdo, ani jeho žena, neměl do jeho dílny přístup. Geniální mistr čepelí se však předčasně stal obětí alkoholu. Utrácel za něj všechny své peníze. Pracoval proto, aby si vydělal na pití. Přesto jeho čepele neměly konkurenci. Dosud žádný výrobce čepelí nedokázal vyrábět čepele takové kvality.

    Mnoho tříhvězdičkových šéfkuchařů stále používá nože vyrobené Okishibou, a to navzdory tomu, že tyto nože stojí 5 milionů jenů. A to jde o použité nože!

    Tyto nože při používání neztrácejí hodnotu, pokud se užívají správně.

    Nové nože tohoto druhu se nedají získat – mistr Okishiba zemřel před více než dvaceti lety. Ředitel Asociace v Sakai, pan Shinoda Keizou, stále na svém skladě několik těchto nožů má, ovšem vydává je pouze na vyžádání nejlepším šéfkuchařům v Japonsku, nikomu jinému. Oficiálně už tyto nože k dispozici nejsou. Na dotaz dostanete odpověď, že nože mistra Okishiby jsou vyprodané.

    Shinoda Keizou, který většinou nemá nožů nazbyt, se domníval, že použít nejlepší nože ze Sakai k propagaci Sakai v Evropě je výborná myšlenka. Proto nám pan Keizou dal k dispozici devět čepelí, které byly dovedeny k dokonalosti týmem Chroma, který také vyrábí vynikající nože Haiku Pro a Haiku Itamae Suminagashi. Společnost Chroma se zavázala, že tyto nože nebude exportovat zpět do Japonska, kde jsou nože mistra Okishiby velice poptávané.

    I když japonský šéfkuchař dokáže nožem mistra Okishiby rozdělit list papíru na čtyři kusy ve vzduchu, Evropan by měl problém tento nůž použít pro krájení jablka. Nezkušený uživatel by mohl ulomit kousek čepeli, která je nesmírně úzká. Broušení tohoto nože také vyžaduje značnou zkušenost.

    Západním zájemcům o koupi nože mistra Okishiby bych doporučil pořídit si tento nůž pouze jako sběratelský předmět, nikoliv jako nůž pro běžné používání, protože péče o tento nůž je nákladná a vyžaduje velkou zkušenost. Je to fascinující nůž, který prostě musíte vlastnit!