Keramický brousek K-12 Kasumi Masterpiece je oboustranný brousek o zrnitosti 3000/8000, včetně brousícího kamene Shusei Toishi.
Zrnitost 3000: pro dokonalé ostří Zrnitost 8000: leštění ostří k naprosté dokonalosti
Rozměry: 18 × 6 × 3 cm
Zrnitost: 3000/8000
Včetně stojánku
Včetně brousícího kamene Shusei Toishi
Vysoce kvalitní brousky Chroma
zrnitost 200–240 – prvotní broušení tupých nožů a drobné opravy
zrnitost 800–2000 – standard – běžné broušení a údržba ostří
zrnitost 3000–4000 – dokonalé ostří – druhá fáze broušení, po použití brousku 1000
zrnitost 6000–12000 – leštění, ideálně nabroušené ostří – poslední fáze broušení, po použití brousku 3000
Broušení kuchyňských nožů
K dispozici jsou různé druhy klasických a keramických brousků, přičemž zpravidla stačí začít s brouskem střední zrnitosti. Pokud je však čepel velmi tupá nebo poškozená, je vhodné použít brousek hrubší zrnitosti. Mezi klasickými plochými brousky a keramickými brousky je několik rozdílů. Klasický brousek se musí před použitím namočit do vody a ponechat ponořený po dobu 10 až 15 minut, aby se do něj vsáklo dostatek vlhkosti. Keramický brousek se také musí ponořit do vody, ale stačí mu 3 až 5 minut. Keramický brousek je tvrdší než klasický brousek, takže naostří čepel rychleji. Keramický brousek také déle vydrží a nepoškodí se při používání, na rozdíl od klasického brousku.
1. Brousek ponechejte před použitím ponořený ve vodě po požadovanou dobu.
2. Držte nůž tak, aby čepel s brouskem svírala úhel 10 až 15 stupňů. Čepelí rovnoměrně pohybujte po brousku sem a tam a zachovávejte daný úhel. Zachování daného úhlu je velmi důležité. Poznáte to podle zvuku, který čepel pohybující se po brousku vydává. Pokud při každém pohybu čepele slyšíte stejný zvuk, pak víte, že dodržujete daný úhel.
3. Opakujte instrukce uvedené v předchozím bodě na obou stranách čepele. Strany střídejte tak dlouho, dokud čepel není ostrá a neobjevuje se na ní žádné roztřepení či zvlnění.
4. Při broušení nože vzniká malé množství vlhkého prášku. Ten neumývejte ani neotírejte a pokračuje v broušení. I když tento prášek nevypadá dobře, je to právě to, čím se čepel brousí.
5. Po nabroušení nůž omyjte v teplé vodě a utřete utěrkou.
VIDEO
Kasumi Masterpiece
Nůž Kasumi Masterpiece je zvláštní limitovaná edice nože Kasumi. Tento mistrovský nůž je výsledkem soustavného dalšího vývoje, vylepšování a desítek let zkušeností společnosti Sumikama v oboru výroby nožů. Nůž Kasumi Masterpiece je nejlepší vůbec.
Nůž Kasumi Masterpiece ztělesňuje japonský charakter. Japonské slovo „Takumi“ znamená něco jako „mistrovské dílo“. Nůž Kasumi Masterpiece získává své výjimečné vlastnosti díky nedocenitelné zkušenosti nejlepších mistrů ve spojení s moderní technologií navazující na japonskou tradici výroby mečů.
Prostřední vrstva čepele nože Kasumi Masterpiece je vyrobená z nejlepší japonské oceli VG10, která byla vyvinutá zvlášť pro výrobu vysoce kvalitních kuchyňských nožů. Po ukování čepele se výrobek znovu zahřeje na přibližně 800 °C a pak se prudce ochladí, takže jeho tvrdost je 59–60 °C podle Rockwella. Tvrdost 59–60 HRC je nejen v Japonsku optimální tvrdost kuchyňského nože. Tato tvrdost zaručuje, že nůž bude dlouho sloužit, čepel zůstane dlouho ostrá a také se snadno brousí pomocí brousku Sumikama.
Dokonale ostrá čepel tohoto nože je výsledkem pečlivého broušení pomocí zvláštního rotačního brousku. Pro ruční broušení čepele nože Kasumi Masterpiece se používají pouze ty nejlepší brousky Seki. Výsledná ostrost čepele vzniká v poslední fázi procesu broušení za pomocí jemného brousku Kasumi o zrnitosti 3000.
Nůž Kasumi Masterpiece má na obou stranách čepele vzor typický pro damascénskou ocel, který je vytvořený opakovaným překládáním a skováním vysoce kvalitní oceli v několika vrstvách. Profesionální rukojeť nože Kasumi Masterpiece je vyrobena z tepelně zpracovaného tvrdého pryskyřičného materiálu. Působením tlaku a tepla je rukojeť vytvarovaná tak, že má vysokou odolnost a pohodlný tvar. Nůž se velmi dobře a zcela bezpečně drží v ruce.
Nůž Kasumi Masterpiece má krásné ostří a lesklou rukojeť, díky kterým je naprosto jedinečný. Jde o krásný a extrémně ostrý nůž, který se dokonale hodí pro přípravu všech jídel.
Nože Kasumi se vyrábějí ve společnosti Sumikama v japonském městě Seki. Společnost Sumikama se specializuje na výrobu nožů z vysoce pokročilých materiálů pomocí vysoce pokročilých výrobních technik.