0

Brusný kámen Chroma Haiku Original H-11 hrubost 800

Číslo produktu: H11

1490,- s DPH
Dočasně vyprodáno

Nejlepší alternativy (vše skladem)


  • Popis

    Brousek H-11 Chroma Haiku Original o zrnitosti 800 je standardní brousek pro pravidelné broušení a údržbu ostří.

    • Rozměry: 18 × 5 × 1,8 cm
    • Zrnitost: 800
    • Včetně stojánku

    Vysoce kvalitní brousky Chroma

    • zrnitost 200–240 – prvotní broušení tupých nožů a drobné opravy
    • zrnitost 800–2000 – standard – běžné broušení a údržba ostří
    • zrnitost 3000–4000 – dokonalé ostří – druhá fáze broušení, po použití brousku 1000
    • zrnitost 6000–12000 – leštění, ideálně nabroušené ostří – poslední fáze broušení, po použití brousku 3000 

    Broušení kuchyňských nožů

    K dispozici jsou různé druhy klasických a keramických brousků, přičemž zpravidla stačí začít s brouskem střední zrnitosti. Pokud je však čepel velmi tupá nebo poškozená, je vhodné použít brousek hrubší zrnitosti. Mezi klasickými plochými brousky a keramickými brousky je několik rozdílů. Klasický brousek se musí před použitím namočit do vody a ponechat ponořený po dobu 10 až 15 minut, aby se do něj vsáklo dostatek vlhkosti. Keramický brousek se také musí ponořit do vody, ale stačí mu 3 až 5 minut. Keramický brousek je tvrdší než klasický brousek, takže naostří čepel rychleji. Keramický brousek také déle vydrží a nepoškodí se při používání, na rozdíl od klasického brousku.

    messer_schleifen-620

    1. Brousek ponechejte před použitím ponořený ve vodě po požadovanou dobu.

    2. Držte nůž tak, aby čepel s brouskem svírala úhel 10 až 15 stupňů. Čepelí rovnoměrně pohybujte po brousku sem a tam a zachovávejte daný úhel. Zachování daného úhlu je velmi důležité. Poznáte to podle zvuku, který čepel pohybující se po brousku vydává. Pokud při každém pohybu čepele slyšíte stejný zvuk, pak víte, že dodržujete daný úhel.

    3. Opakujte instrukce uvedené v předchozím bodě na obou stranách čepele. Strany střídejte tak dlouho, dokud čepel není ostrá a neobjevuje se na ní žádné roztřepení či zvlnění.

    4. Při broušení nože vzniká malé množství vlhkého prášku. Ten neumývejte ani neotírejte a pokračuje v broušení. I když tento prášek nevypadá dobře, je to právě to, čím se čepel brousí.

    5. Po nabroušení nůž omyjte v teplé vodě a utřete utěrkou.